Mindervaliden en supporters blijven in de kou staan!

Op 12 maart 2013

1. De slechte toegankelijkheid voor mindervaliden en parking problemen

(Jan Moons)

MINDERVALIDEN 

Het bestuur van onze gemeente gaat er prat op G-Sport hoog in het vaandel te dragen. Groot is dan ook de verbazing dat juist op dat gebied tal van gebreken opduiken in deze nieuwe sporthal. N-VA vraagt zich dan ook af waarom er in de ontwerpfase geen rekening werd gehouden met volgende problemen:

  • Toegankelijkheid buitendeuren én binnendeuren : het is haast onmogelijk om als rolstoelgebruiker de deuren te openen.
  •  Toiletten voor mindervaliden : het is onmogelijk voor deze personen om de deuren eigenhandig open en dicht te doen.
  • Rolstoelgebruikers kunnen haast geen wedstrijd volgen als toeschouwer, daar de muur waar de toeschouwers achter moeten staan veel te hoog is. Dit is niet enkel een probleem voor rolstoelgebruikers, maar ook voor kleine kinderen.

N-VA vraagt zich af of er in de ontwerpfase voldoende overleg geweest is met het GAPH (Gemeentelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap).

PARKING

Er is duidelijk niet alleen een groot gebrek aan parkeerplaatsen rond de sporthal, ook de manier waarop de parking is ontworpen zorgt voor grote ergernis en chaos.  Het doodlopend gedeelte voor de sporthal zorgt tijdens piekmomenten voor enorme verkeershinder.  Het creëren van een veilige en praktische “Kiss & ride” zone is zeer dringend!
Ook de op- en afrit van de parking is veel te smal, wat de nodige problemen en frustraties met zich meebrengt.

2. Gebrek aan comfort voor de toeschouwers en geen beleving met het sportgebeuren

(Joris De Preter)
COMFORT VOOR TOESCHOUWERS

Buiten de grote tribune van om en bij de 800 plaatsen zijn er geen bruikbare zitplaatsen voorzien voor de toeschouwers.  Aangezien de grote tribune niet mag gebruikt worden zijn de toeschouwers verplicht om de wedstrijden van boven, al staande te volgen!  Vanop de zitjes daar kan men immers niets zien.
SPORTBELEVING

Sport is niet enkel een beleving voor de sporter zelf.  Ook de toeschouwer wil zich betrokken voelen bij de wedstrijd.  Dit kan absoluut niet door hoog en ver een wedstrijd te moeten volgen.  N-VA vraagt aan het college dat er een oplossing komt, zodat toeschouwers ALTIJD en ELKE KEER de wedstrijden zittend kunnen bijwonen.

 Niet elke toeschouwer is even fit, maar dat mag geen reden zijn om hen als supporter uit het sportgebeuren te mijden!

 "Blijkbaar heeft men bij het plannen van deze sporthal geen advies ingewonnen bij de verschillende adviesraden en sportclubs, zo bevestigde ons oa GAPH.  Nochtans is de ervaring van deze sporters een enorme meerwaarde en zou dit veel van de kleine en grote gebreken hebben kunnen voorkomen.  Waartoe dienen adviesraden als ze niet ernstig genomen worden?"

 

Voor meer info:

Jan Moons, jan.moons [at] n-va.be, 0475 323057

Joris De Preter, joris.depreter [at] n-va.be, 0473 713493

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is