N-VA Heist-op-den-Berg vraagt een 'engeltjesweide'

Op 18 april 2013

Reeds in een omzendbrief van 1991, en aangevuld door het Vlaams decreet op de begraafplaatsen van 2004, werden de gemeenten aangespoord om op een kerkhof in hun gemeente een plaats te voorzien voor levenloze foetussen van minder dan 180 dagen.

De wetgever stelt dat levenloos geboren kinderen na een zwangerschapsduur van twaalf weken , maar die de wettelijke leefbaarheidsgrens van 180 dagen nog niet bereikt hebben, op verzoek van de ouders begraven of gecremeerd moeten kunnen worden. 

Zo’n 130 gemeenten in Vlaanderen hebben ondertussen een ‘engeltjesweide’ of ‘sterrenheuvel’ ingericht.  In de omgeving zijn er : Berlaar, Nijlen , Tremelo, Keerbergen , Duffel, Bonheiden, Lier.  Heist-op-den-Berg ontbreekt spijtig genoeg op die lijst.

Gezien het bevolkingsaantal en het aantal geboortes in Heist-op-den-Berg mag gesteld worden dat er jaarlijks toch een aantal gezinnen binnen onze gemeente getroffen worden door zo'n zware tegenslag.  Niet alle ouders zullen gebruik maken van deze mogelijkheid, maar voor anderen kan het een enorme vorm van troost betekenen.

N-VA  stelt voor om op enkele kerkhoven van de gemeente een plaatsje te voorzien voor de inrichting van zo'n engeltjesweide.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is