Oppositie heeft twijfels rond twin-city-project met Roemenië

Op 7 december 2011

Eddy Gorris en Bert De Haes (N-VA-Gemeentebelang) beklagen het feit dat het project, dat al enkele jaren bezig is, nooit aan de gemeenteraad is voorgelegd. "Nu alles al in orde is, komt het in de gemeenteraad."

 Stille dood

Jan Baestaens (ETA) wijst erop dat Heist in de jaren zestig al een jumelage had met het Friese stadje Harlingen, maar met de fusie van de gemeenten is die een stille dood gestorven. Heel wat verenigingen trokken toen naar ginder en er blijven nog een aantal individuele contacten voortlopen. Baestaens vindt dat Arad in Roemenië veel te ver is. Tot nu toe zijn enkele contactpersonen betrokken. "Maar gaat de Heistenaar een binding hebben met Arad?" Hij verwacht dat het project vlug zal verwateren.

Roemeense turntrainers

Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) vindt het niet abnormaal dat het schepencollege eerst een concrete uitwerking doet alvorens de zaak aan de gemeenteraad voor te leggen. "Dat is efficiënter. De voorbereiding is dan achter de rug."

"Wij werken gezamenlijk aan bepaalde projecten. De impact op de Heistenaar is er want al tweemaal waren twee Roemeense turntrainers te gast om de Arduaskring trainingstips bij te brengen. Ook de serviceclubs hebben contacten."

Schepen Eric Verbist (CD&V) van Europese zaken noemt de jumelages niet efficiënt. Roemenië is vooral op het vlak van muziek en sport boeiend. De scholen en de economische wereld zijn al betrokken. Eigenlijk heeft het niets te maken met prestige."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is