Politiek gekibbel over afbraak diamantairspand

Op 18 april 2013

In de vernieuwingsplannen van het centrum van Itegem zit ook de verbreding van de aansluiting van de Kerkstraat met het Sint-Guibertusplein. Studiebureau France voorziet in een haakse aansluiting wat de zichtbaarheid voor de weggebruikers moet verbeteren. Hierdoor moet, volgens het schepencollege althans, het statige hoekhuis en een deel van de aanpalende tuin verdwijnen. In de plaats komen parkings. De oppositie is niet te spreken over de plannen.

‘In 2002 hebben 147 bewoners een kleine volksopstand georganiseerd om de afbraak van het hoekpand tegen te houden', reageert gemeenteraadslid Tim Teurfs (N-VA). ‘De destijds opgemaakte bestemmingsplannen spreken van een woonfunctie. Een onderverdeling in appartementen behoort tot de mogelijkheden. Wat nu op tafel ligt, is ongehoord.'

Teurfs wil dat het schepencollege afziet van een beslissing tot afbraak en de bouw van parkeerplaatsen. ‘Indien er een onteigening komt, dan kan ik je garanderen dat een rechtszaak zal volgen. Met deze manier van werken ondermijn je de rechtszekerheid. Niemand zal nog met een gerust hart een bouwgrond kopen omdat het risico bestaat dat de gemeente de bestemming wijzigt. Het bestuur kan enkel kleine planwijzigingen doorvoeren zoals bijvoorbeeld aan voetpaden en park & ride zones, maar deze laatsten zijn gelegen in stedelijk gebied', zegt Teurfs die er bij de meerderheid op aandringt opnieuw met de eigenaar rond de tafel te gaan zitten.

Niet haalbaar

‘Uit eerdere gesprekken met de man hebben we moeten besluiten dat een compromis niet haalbaar is', zegt schepen van Openbare Werken Patrick Feyaerts (Open VLD).

 

Een hangende rechtszaak maakte weinig indruk op het schepencollege. ‘Telkens een bestuur bepaalde beslissingen moet nemen, bestaat de kans op een rechtszaak omdat een bewoner niet tevreden is met de gang van zaken. De onteigening is in het algemeen belang van de veiligheid van de weggebruikers. En dit heeft nog altijd voorrang op alle andere individuele aanspraken', zegt advocaat en schepen van Burgerlijke Stand Eric Verbist (CD&V).

Diamantbewerkers verzamelden tientallen jaren geleden in de woning die een van de oudste is op het plein aan de Sint-Guibertuskerk. ‘Het pand mag dan wel een grote emotionele waarde hebben in de buurt, cultuur-historisch stelt het niets voor', besluit schepen Patrick Feyaerts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is