Reconstructie van een voorakkoord

Op 16 oktober 2012

Volgens insiders was er voornamelijk bij CD&V in de loop van vorige week een groeiende zenuwachtigheid over de mogelijke invloed van een goed resultaat van N-VA op hun kansen op een plaats in de meerderheid.

Ondertussen had Sp.a Heist beslist (hierin gesteund door de nationale partijleiding) om niet met N-VA in een coalitie te gaan. OpenVLD wenste totdantoe de verkiezingsuitslag af te wachten vooraleer een definitieve beslissing te nemen.

Zaterdagavond (daags voor de verkiezingen) besloten CD&V en SP.a het zekere voor het onzekere te nemen. Ze nodigden de lijsttrekker van OpenVLD uit. Naar verluidt niet voor een gesprek, maar om een “ja of ja” te krijgen. CD&V en Sp.a hadden het bestuursvoorakkoord al getekend. OpenVLD kreeg de keuze: of gelijk mee ondertekenen en zekerheid over 2 schepenen of een dag wachten (op de verkiezingsresultaten) maar dan werd het maximum 1 schepen. Of geen, afhankelijk van het verkiezingsresultaat. OpenVLD is hierop akkoord gegaan en het bestuursvoorakkoord was een feit.

De handenschuddende kandidaten van deze 3 partijen die u op zondag 14 oktober aan de stemlokalen zag, wisten dus eigenlijk al hoe de coalitie er zou uitzien voor u het stembolletje had roodgemaakt. N-VA wachtte ondertussen de resultaten af, waarschijnlijk in de hoop van in de loop van de dag op basis van de stemresultaten de dialoog op te starten. Niet dus. Zondagavond werd het compromis bezegeld in een definitief bestuursakkoord.

Het valt te verwachten dat gezien de snelheid waarmee het bestuursakkoord werd getekend, er nu extra zwaar onderhandeld wordt over de punten en komma’s. En de postjes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is