Stijging Onroerende Voorheffing (OV) : Antwoord op open brief van Luc Vleugels.

Op 25 september 2014

De burgemeester vindt “dat alles nog zo erg niet is in vergelijking met andere gemeenten”. Weet hij dan niet waarover hij spreekt?

WA: “In zijn brief – en daarna tot 2 maal in de gemeenteraad – heeft burgemeester Luc Vleugels het over een aanvullende personenbelasting(APB) van 7 %. Die “APB” is de extra belasting die wij betalen voor en aan de gemeente. De burgemeester vergist zich dus al meteen, want dit tarief is al sinds 2008, toen hij ook al burgemeester was, verhoogd werd tot 7,5 %. Dat hij zo iets niet meer weet, is wel eigenaardig!”

Dus het is ook niet juist dat in andere gemeenten het nog erger is gesteld met die opcentiemen?

WA: “Bij een vergelijking met andere gemeenten, moeten we appelen met appelen vergelijken. De opbrengst van één en ander hangt af van de hoogte van het Kadastraal Inkomen of het gemiddelde belastbaar inkomen van een gemeente. Neem bijvoorbeeld Keerbergen dat (slechts) 1150 opcentiemen heft. Dat kan omwille van de hoge kadastrale inkomens van de villa’s in die gemeente. Terwijl in West-Vlaanderen – met lage KI’s- veel gemeenten 1800 tot 2000 opcentiemen op de onroerende voorheffing hebben. In Wallonië zitten we tegen 3000, omdat daar bovendien nog een andere berekeningswijze geldt.”

En wat met de aanvullende personenbelasting?

WA: “Ook dat is niet zonder meer te vergelijken. Als voorbeeld geef ik graag Sint-Martens-Latem. Dat is misschien de gemeente met de rijkste inwoners van België. De gemeente komt dan ook toe met 5,5 % aan APB. Terwijl andere gemeenten 8,5 % nodig hebben.”

Strooit de burgemeester zand in de ogen van de Heistenaar?

WA: “Ja, eigenlijk wel. Luc Vleugels wil ons doen geloven dat we in Heist met 1450 opcentiemen en 7,5 % in de middenmoot zitten. Voor de OV zijn er, in 2014, 15 van de 69 gemeenten in de provincie Antwerpen die 1450 of meer opcentiemen hebben ingesteld. Het provinciale gemiddelde is echter slechts 1239 , voor Vlaanderen is dat amper 1393. Voor de APB zijn er in de provincie 28 gemeenten die 7,5 of meer opcentiemen vragen. Provinciaal is 7 het gemiddelde, voor Vlaanderen gaat het om 7,27 %.
Zie nu zelf: is 1450 de middenmoot? Is 7,5% de middenmoot? Neen toch!

Maar zonder belasting verhoging wordt Heist een spookstad, zegt die burgemeester?

WA: “Voor de verkiezing verklaarden de meerderheidspartijen dat er geen financieel vuiltje aan de lucht was. Nog geen jaar later komt die bijna
40 % meer aan Onroerende Voorheffing  hard aan bij de inwoners. Temeer omdat deze maatregel niet zal beletten dat tegen einde 2018 Heist meer dan een verdubbeling zal kennen van zijn schuld. Schulden zijn de belastingen van de volgende generatie. Zulke fiscale tijdbom, dat is pas een recept om spookstad te worden.”

Welke financiële calamiteiten kan de Heistenaar nog verwachten?

WA: “Naar aanleiding van een vraag van N-VA Heist-op-de-Berg heeft de burgemeester verklaard dat er geen intentie tot belastingverhoging is de eerstvolgende jaren. Maar wie gelooft die mensen nog!

Tenslotte: alles zal ervan afhangen hoe groots de fantasieën voor prestige nog zijn. Neem bijvoorbeeld het nieuwe zwembad. Een megagroot en duur zwembad hoeft niet voor de Heistenaars. Wel is er behoefte aan meer zwemwater o.a. voor scholen. Een zwembad, op maat van Heist is voldoende. En zo zou het moeten zijn met alle projecten. “

 

25 september 2014

Willy Anthonis,

N-VA-gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is