U bent hier
Tot 1,5 miljoen euro voor opruiming grondresten
Het schepencollege zit verveeld met de metershoge bergen grond. Ze liggen op het vroegere stort van Booischot (Heist-op-den-Berg) in de Broekmansstraat, naast het woonwagenpark. "Dit is een historische opeenstapeling van de laatste tien tot twaalf jaar. Als de gemeente ergens werkzaamheden uitvoerde en grondoverschot had, werd het daar opgestapeld. Die vele beetjes zijn nu opgelopen tot 30.000 kubieke meter", legt schepen van Openbare Werken Patrick Feyaerts (Open Vld) uit.
Na onderzoek werd er een bedrag geplakt op het werk om de grond te zeven en af te voeren. De raming voor de openbare aanbesteding bedraagt maar liefst 1,5 miljoen euro. Vooral het storten van de meest vervuilde grond telt door, net als het vervoer. Om 30.000 kubieke meter grond te vervoeren, zijn volgens specialisten tot 2000 grote vrachtwagens nodig.
"Een schande", fulmineert Bert De Haes van N-VA. "Als ik bevoegd schepen zou zijn, zou ik uit schaamte ontslag nemen. Het gaat hier duidelijk niet om kleine overschotjes van gemeentelijke werken. De bergen gaan hier metershoog de lucht in. Voor zo'n hoeveelheden grond zijn er trouwens vergunningen nodig. In al die jaren heeft de gemeente niet één keer een vergunning aangevraagd. In de grond zitten ook nog eens stukken beton en ander afval", zegt De Haes, die nog milieuschepen is geweest, maar zich sterk maakt dat deze bergen van na zijn tijd dateren.
"Hoe de grond er volgens mij komt? Bij grote wegenwerken gebeurt het regelmatig dat de aannemer vraagt om tijdelijk grond te mogen stockeren in het gemeentelijke gronddepot. Als de aannemer het overtollige gedeelte achteraf niet komt ophalen, blijft de gemeente ermee zitten. De aannemer steekt op die manier veel geld in zijn zakken, want in zijn prijs zit de grondafvoer mee berekend. De gemeente is hier veel te laks in geweest. Het depot is trouwens enkel afgesloten door een klein hekje dat makkelijk te verplaatsen is. Iedereen kon er jarenlang makkelijk zijn overschot komen dumpen", zegt De Haes.
"Er zijn geen concrete bewijzen dat aannemers of anderen hier illegaal grote hoeveelheden hebben gestort", reageert Feyaerts boos. "Waar de grond dan vandaan komt? Het gaat volgens mij gewoon om vele kleine gemeentelijke overschotjes. Ik kan niet plots een lijst te voorschijn toveren over de herkomst van elke hoop die daar ligt. Maar in principe is hier niets zonder ons medeweten gebeurd. Het had makkelijker geweest om de grond in stukjes te laten wegbrengen. Dan had niemand gezien dat er een probleem was. Maar we hebben gekozen om dit niet te verdoezelen en openlijk op te lossen." Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) wil het prijskaartje naar beneden krijgen. "Ook ik ben geschrokken door het erg hoge bedrag. We gaan onderhandelen met aannemers die het deel van de grond dat kwalitatief goed is mogelijk nog kunnen gebruiken. En zelfs al zouden we de volle pot moeten betalen, dan kan onze gemeente dat aan. We zijn gezond en hebben een buffer voor tegenvallers", klinkt het.