Balkenende te Itegem vangt verwaarloosde dieren op, met steun van de gemeente

Op 20 mei 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Wendy Haezaerts (43) uit Itegem heeft Balkenende Dierenopvang officieel geopend. Ze vangt verwaarloosde ezels en andere ongelukkige dieren op en krijgt daarbij steun van de gemeente Heist-op-den-Berg. 

Wendy vangt al meer dan een jaar vrijwillig dieren op. Dat leidde intussen tot een opvangcentrum voor gevonden, afgestane en in beslag genomen ezels, schapen en geiten. “Ik ben er zelf van geschrokken. Op een paar maanden tijd staan hier over twintig dieren, zelfs al twee paarden en een pony”, zegt Haezaerts.

Sommige dieren werden – tegen betaling – binnengebracht door de eigenaars, voor de rest gaat het om verwaarloosde dieren die in beslag werden genomen door de politie. Het is er soms erg mee gesteld. “We zijn een ezel moeten gaan halen die in zijn eigen mest stond. Zijn hoeven waren zo lang dat hij niet meer op vaste ondergrond kon staan. Blanche is nu een van de liefste ezels die we hebben.”

Balkenende Dierenopvang ging een samenwerkingsovereenkomst aan met de gemeente. De vzw krijgt een toelage voor elk in beslag genomen dier. “We zijn een contract aangegaan voor een proefperiode van een jaar, daarna zullen we evalueren”, zegt schepen van Dierenwelzijn Katleen Vantyghem (N-VA).

In 2018 kreeg de lokale politie 384 meldingen binnen van onbeheerde dieren, waarvan 35 voor vee. “Voor honden en katten werken we samen met Dierenbescherming Mechelen, voor vogels met het vogelopvangcentrum. Voor grotere dieren was er niks. Belangrijk is ook dat Balkenende gevonden honden enkele dagen opvangt zodat baasjes daarvoor niet meteen naar Mechelen moeten.”

Balkenende Dierenopvang, aan de Hulshoutsesteenweg 27, is geopend op woensdag van 13.30 tot 17 uur en zaterdag van 10 tot 13 uur. Meer info op www.balkenendedierenopvang.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is