Verlichting voor fietsers langs de N10 wordt eindelijk beloofd

Op 3 mei 2023

Standaard voorziet het gewest minder tot geen verlichting bij (her)aanleg van gewestwegen.

In de laatste planning van de fietspaden tussen kruispunt Fabiola en Begijnendijk was dus geen verlichting voorzien tenzij aan de kruispunten.

Schepen Katleen Vantyghem (N-VA) had al meerdere keren aangedrongen om de dubbelrichting fietspaden wel over het ganse traject te verlichten. Er werd telkens verwezen naar de nieuwe visie van minder verlichting, waardoor dit niet in de plannen voorzien was. “Anderzijds wil men meer inzetten op veilig fietsen.  Dat klopt niet”, aldus Vantyghem.  “Omdat de werken ondertussen gestart zijn aan de Ovonde en de volgende stap voor de fietspaden voorbereid wordt heb ik aan de alarmbel getrokken via een parlementaire vraag. Zeker omdat het hier over dubbelrichting fietspaden gaat vind ik het onverantwoord om langs dit traject geen verlichting voor fietsers te voorzien, wetende dat de straat niet meer verlicht zou worden voor het gemotoriseerd verkeer.“

Vlaamse parlementslid Maarten De Veuster legde de vraag van Vantyghem voor aan minister Lydia Peeters.

Vanuit haar kabinet werd bevestigd dat er prioriteit gegeven moet worden aan het Verkeersveiligheidsplan 2021-2025. Daarin staat dat de actieve weggebruiker centraal staat en er dus voor een veilig, comfortabel én verlicht fietspad gezorgd moet worden. Dit zelfs met speciale aandacht voor locaties waar geen andere wegverlichting meer voorzien wordt. Wat langs deze gewestweg N10 dus het geval zal zijn.

Hiermee gaat het ministerie dus mee in de grote bezorgdheid van schepen Vantyghem.

Het Agentschap Wegen en Verkeer kreeg opdracht om ook voor dit tracé in Heist-op-den-Berg deze visie toe te passen.  ‘Ik hoop dat ik nu gerust kan zijn dat de verlichting voor fietsers langs de N10 er effectief zal komen. Ik heb er lang voor moeten aandringen en zal dit zeker blijven opvolgen.’, geeft Vantyghem nog mee.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is