Weegbrug containerpark 'weegt' te veel

Op 27 april 2017, over deze onderwerpen: Milieu en Energie

De resultaten van de weegbruggen op het Heistse containerpark aan de Herentalsesteenweg zijn onbetrouwbaar. Het verschil in het nadeel van de Heistenaars loopt zelfs op tot een ton per dag, meent N-VA-raadslid Willy Anthonis. Hij vraagt dringend maatregelen, want op die manier betalen de bezoekers telkens te veel voor hun afval, klinkt het.

De man rook onraad toen hij een tuinstoel naar het containerpark bracht. “Ik was thuis door een tuinstoel gezakt en ging hem wegbrengen als harde kunststof naar het betalend gedeelte van het containerpark aan de Herentalsesteenweg. Op de ene weegbrug wegen ze je geladen auto, op de tweede weegbrug wordt het gewicht opnieuw bepaald en het verschil moet je betalen. Mij werd op die manier achttien kilogram aangerekend, wat een totaal onrealistisch gewicht is voor zo’n tuinstoel. Thuis heb ik een identiek exemplaar gewogen en de stoel bleek 5,5 kilogram te wegen. Er is dus op één of andere manier meer dan twaalf kilogram te veel aangerekend. Ik heb daarna nog verschillende meldingen binnengekregen van inwoners van onze gemeente die hetzelfde hebben gemerkt in het containerpark aan de Herentalsesteenweg. Het verschil was toen ook tien kilogram of meer."

In euro uitgedrukt gaat het meestal maar om enkele tientallen centen die door de wegingen mogelijk meer betaald moeten worden. “Maar het gaat om het principe. Als we voorzichtig uitgaan van honderd mensen die per dag een betalende fractie storten, met telkens meer dan tien kilogram verschil, dan gaat het om meer dan een ton per dag. Dat is onaanvaardbaar. De bevolking moet er op kunnen vertrouwen dat één en ander correct verloopt. Dit moet snel opgelost worden. De wegingen zijn wellicht al anderhalf jaar fout, IOK zou dus een compensatie moeten geven aan onze inwoners door hen een bepaalde periode gratis fracties te laten aanleveren”, aldus de N-VA’er.

Schepen van Milieu David Geerts (sp.a) zegt dat vorig jaar minder dan één op duizend van de 78.000 bezoekers een correctieformulier heeft ingevuld omdat er vragen waren bij de betaling. “Dat is relatief weinig. Maar we hebben er al wel eerder voor gepleit bij IOK om kleine fracties op een aparte weegschaal te laten wegen, zonder dat de auto mee gewogen wordt. Dat is sowieso nauwkeuriger, maar voorlopig hebben we nog geen groen licht gekregen.” Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) zegt dat de weegbruggen nochtans de bedoeling hebben om juister te wegen. “Vroeger werd er geschat door de parkwachter en dat was pas echt willekeurig. We zullen het verder laten onderzoeken of de foutenmarge inderdaad te groot is en wat daaraan gedaan kan worden.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blbpr_02852739?_section=62040089&utm_source...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is