Heistse CD&V en N-VA blazen kartel op

Op 28 juni 2011

Waarom gaan jullie uit elkaar?

Hans Coppens (CD&V): Na de verkiezingen van 13 juni 2010 is het politieke landschap grondig hertekend. Hierdoor zijn de politieke verhouduingen op nationaal vlak totaal gewijzigd. We kunnen niet langer spreken van een grote CD&V en een kleine N-VA. In 2006 waren 27 van de 31 kandidaten CD&V'ers, en 4 kwamen van de N-VA. Dat is nu uitgesloten. Daarom heeft de kartelformule, in tegenstelling tot vorige verkiezingen, geen toegevoegde waarde meer voor beide partijen. De kartelformule weegt onvoldoende door.

Marc Van Esbroeck (N-VA): Met een eigen lijst naar de verkiezingen gaan, zorgt alleen maar voor duidelijkheid.

Burgemeester Luc Vleugels (CD&V): Er was helemaal geen ruzie, het is zo gegroeid. Wij als CD&V willen een lijst met zoveel mogelijk CD&V-profielen.

Raadslid Marc Jans (N-VA): Heist is geen eiland binnen België. Er hangen nog altijd nationale verkiezingen in de lucht. Niemand weet hoe het gaat evolueren. De onderhandelingen zijn anders dan in 2006. Dit is de beslissing van duidelijkheid. Ze biedt beide partijen kansen.

Wat betekent deze beslissing voor de huidige legislatuur?

Coppens en Van Esbroeck: Wij hebben nog anderhalf jaar samen te gaan. Binnen de huidige bestuursmeerderheid wijzigt er niets. Tot en met 31 december 2012 zullen CD&V en N-VA samen - en op dezelfde manier als de voorbije vijf jaar - de gemeente blijven besturen.  Het coalitieakkoord met Open Vld blijft onverminderd van kracht en zal door beide partijen gerespecteerd worden. Ook in de gemeenteraad blijft de originele CD&V-N-VA-fractie van 2006 behouden. Wij zijn samen tot hetzelfde besluit gekomen. Wij hebben goed samengewerkt. Het was voor allebei een goed leerproces.

Is een coalitie CD&V-N-VA nog mogelijk?

Coppens en Van Esbroeck: Zowel voor CD&V als N-VA blijft een eventuele verdere samenwerking na de gemeenteraadsverkiezingen mogelijk. 

Zijn jullie al bezig met de lijstvorming?

Coppens en Van Esbroeck:  Ja, natuurlijk, anders kom je hopeloos te laat.

Wie schuift N-VA als kandidaat-burgemeester naar voren?

Van Esbroeck en Jans: Wij hebben nog geen kopman aangeduid. Daar hebben wij het nog niet over gehad met de mensen die overgekomen zijn van het Gemeentebelang. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Burgemeester Vleugels, is het mogelijk dat u geen burgemeester wordt?

Vleugels: Wij hopen op een goede afloop en hebben daar het volste vertrouwen in. Het palmares van de huidige ploeg is schitterend. En dat is nog altijd de beste manier om naar de kiezer te gaan. Wat mijn burgemeesterschap betreft: ik ben kandidaat-lijsttrekker, maar het bestuur moet dat nog eerst bevestigen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is